Időjárás és strand

Napospart Bulgária keleti részén, a Fekete-tenger partján, egy öbölben helyezkedik el. Északról a Balkán hegység határolja. Ez azért fontos az üdülőterület életében, mert az észak észak-nyugatról jövő zivatarok az estek túlnyomó többségében megállítják a hegyek, így Napospart a szezon nagy részében csapadékmentes.

A levegő átlaghőmérséklete nyáron 27 és 30 fok között mozog. A tenger átlaghőmérséklet 23 és 37 fok között mozog a nyári szezonban. Naposparton minden strandon aranyszínű homokon tudunk napozni. A strandon végig nyugágyak és napernyők sorakoznak. Ezeket az eszközöket egész napra lehet bérelni. Egy-egy eszköz kb. 8 levába kerülnek egész napra. Bizonyos helyeken találkozhatunk szabad strandokkal és tudunk saját törölközővel a nyugágy sor mögött is napozni.

A strandon reggel 08.00 órától, este 18.00 óráig vízi-mentők vigyáznak a fürdőzők testi épségére. Ők helyezik ki a fürdőzésre vonatkozó jelzéseket is. Bulgáriában három jelzés vonatkozik a fürdőzésre, ezeket strandonként zászlóval jelzik. A legenyhébb a zöld zászló, ilyenkor mindenki szabadon mehet fürdőzni. A második fokozat a sárga zászló, ilyenkor mindig a vízi-mentő dönti el kit enged be a vízbe. Általában a kisgyerekeknek és matraccal fürdőzni indulóknak szoktak jelezni. Piros zászló estében a part teljes hosszában tilos a fürdőzés.